A hölgyek vagy az urak a jobb sofőrök?

A hölgyek vagy az urak a jobb sofőrök? Lehet, hogy meg fog lepni a válasz!

Bár az autóbérlésnél nem befolyásoló tényező, hogy hölgy vagy úr kívánja, ki bérelni a járművet mégsem tagadhatjuk, hogy ezzel a kérdéssel bármelyik társaságban vérre menő vitákat lehet szítani. Ezért úgy döntöttünk, hogy lerántjuk a leplet és eláruljuk mi a válasz erre a kérdésre!

Természetesen nem a saját véleményünket kívánjuk taglalni a cikkben, hanem hosszas kutatás előzte meg az alábbi megállapítást. Lássuk is milyen adatokkal találkoztunk:

Egy brit biztosító társaság kutatása szerint a női sofőrök 58% jobban vezet az uraknál. A kutatásból az is kiderült, hogy a 45-50 év közötti szoftvermérnök hölgyek rendelkeznek a legjobb vezetési képességekkel.

Csehországban 1993-2012 között a közúti balesetek 82,7%-át férfiak okozták és csak a fent maradó 17,3 százalékban voltak a hölgyek a vétkesek. 2012-ben az urak 45 987 balesetet okoztak, míg a hölgy sofőrök 12 828-at. A kutatásból arra is fényderült, hogy a közúti bírságok gyűjtésében az urak jeleskednek, hiszen ezen büntetések 83,1%-át az uraknak sikerült begyűjteniük.

Hazánkban a központis Statisztikai Hivatal készített erre vonatkozóan felmérést, melyből az derül ki, hogy a 2014-ben történt balesetek 73 százalékát férfiak okozták.

Természetesen a vezetési képességek nem függnek össze a sofőr nemével, egyszerűen csak vannak dolgok, amikben a hölgyek jobbak másban az urak. A férfiak jobban tudnak tájékozódni, míg a hölgyek egyszerre több dologra is oda tudnak figyelni. A rossz statisztikákhoz valószínűleg az a tény vezethetett, hogy az úriemberek hajlamosabbak a szabályszegésre éppen ezért gyakrabban is lépnek könnyelműen a gázpedálra.

A legfontosabb tényezők, melyek befolyásolják egy sofőr képességeit az a rutin, a mentalitás és a felelősségtudta. Ezek azok a tulajdonságok, melyeket mi is elvárunk a tőlünk autót bérlőktől, hiszen legyen szó női vagy férfi sofőrről a fenti tulajdonságok híján ugyan úgy képesek baleset okozni vagy elszenvedni. Így bár a statisztikák azt mutatják, hogy a hölgyek biztonságosabban vezetnek, mégsem lehet egyértelműen kijelenteni, hogy Ők lennének a jobb sofőrök, de az interneten százával megtalálható komikus videók a hölgyek vezetési bakiakról sem adnak alapot arra, hogy az úriembereket nevezzük jobb sofőrnek.

 

 

Scroll to Top