Amit az autóklímák tisztításáról tudni kell, dióhéjban

A klímák kitisztítása mind műszaki, mind egészségügyi szempontból is fontos, hogy megtörténjen még a szezon előtt.

Miért fontos műszaki szempontból

Az autóklíma, mint minden műszaki eszköz időnként karbantartást igényel azért, hogy megfelelően – vagy súlyosabb esetekben egyáltalán – működjön. Amennyiben kihagyjuk a szükséges szervizelését, előfordulhat, hogy csökkent hatékonysággal, vagy egy idő után egyáltalán nem fog működni. Megnőhet a fogyasztás és csökkenhet a hűtőképesség.

Talán nem is kell jobban részletezni, egy legfeljebb 1 órás beavatkozást minden autó (és utasa) megérdemel egy évben.

Miért kell kitisztítani egészségügyi szempontból

klímatisztító
Klímatisztító spray

Az autóklíma, illetve ez az összes klímára is igaz, melegágya (vagy éppen hideg ágya?) lehet sok-sok kórokozónak. Többek között gombák és baktériumok is megtelepedhetnek ezekben a berendezésekben, amelyek aztán (a gombák esetében spórákon keresztül) például felső és alsó légúti megbetegedéseket okozhatnak, amelyek akár influenza-szerű tünetekkel járhatnak.

A másik fontos veszély, hogy egy elhanyagolt autóklímában felgyülemlik a por. A porallergiásoknak nem kell bemutatni, hogy a felkavart por a légtérben mennyi kellemetlen percet (vagy inkább órát) szerezhet. A por mellett természetesen a pollenek is éppolyan nagy kihívást jelentenek az arra érzékenyeknek, a klíma pollenszűrőjét is rendbe kell tenni.

A legelterjedtebb módszerek az autóklíma tisztítására

Alapvetően 2 módszer létezik: az egyik a klímatisztító habos megoldás, a másik pedig az ózongéppel történő tisztítás.

A jó szervizekben bármelyik módszert is választjuk, gyorsan el lehet végezni a tisztíttatást. Ha nem vagyunk benne biztosak, hogy melyik mire jó, illetve hogyan hat, akkor kérdezzük meg bátran a szervizt.

Cégünknél bérelt autók klímájáról mi gondoskodunk, így Önnek ezzel nincs teendője.

Scroll to Top