Autó kötelező felszerelései

Ez minden autós számára nagyon lényeges tudnivaló és nem csupán abból a szempontból fontos, hogy nehogy megbüntessen minket a rendőr egy közúti ellenőrzés alkalmával, hanem azért is, mert vannak olyan alapvető kiegészítők, eszközök, melyekre útközben bármikor szükségünk lehet.

Minek kell lennie az autóban?

Elakadásjelző háromszög
Elakadásjelző háromszög

Közúti ellenőrzés során az elakadásjelző háromszög az egyetlen dolog ami kötelező és a rendőr elkérheti (a papíroktól most tekintsünk el). Az egészségügyi doboz meglétét nem ellenőrizhetik, de ha ennek hiányában nem tudunk segíteni más bajbajutott emberen, akkor a legsúlyosabb bírságra számíthatunk! Az izzókészlet (+biztosíték, +izzócseréhez szükséges szerszámok) és a láthatósági mellény sem elhanyagolható. Ez utóbbi használata lakott területen kívül kötelező. Tehát ha elromlik a jármű vagy valamilyen oknál fogva ki kell szállnunk és a pályatestre kell lépünk akkor már kötelező viselnünk. Ezen felül ajánlott a pótkerék (+emelő, +kerékkulcs), vontatókötél, bikakábel és tűzoltókészülék is. Mindezekre a felszerelésekre nemcsak a saját biztonságunk érdekében van szükség, hanem ha netán menet közben hibaelhárításra szorulunk és meg kell állnunk, akkor ezek segítségünkre legyenek.

Mindenképpen hasznos lehet még, ha tartunk a jármű csomagtartójában legalább arra elegendő üzemanyagot, hogyha elfelejtünk időben tankolni legalább sikerüljön vele eljutni a legközelebbi benzinkútig.

Fontosak még az évszaknak megfelelő kiegészítők is. A téli hónapokban sokkal több mindenre lehet szükségünk mint nyáron. Ilyenkor jó ha van a kocsiban jégoldó, jégkaparó, esetleg egy kisebb hólapát, és hólánc. A biztonság kedvéért érdemes a csomagtartóban tárolni egy pokrócot és egy flakon ablakmosó folyadékot is, hiszen ezek sem foglalnak sok helyet, viszont nagy könnyebbség, ha épp szükség van rájuk és kéznél vannak.

Szólj hozzá

Scroll to Top