Autómosás során elkövetett leggyakoribb hibák

Itt a tavasz, így biztos sokan elgondolkodtak már azon, hogy ideje lenne lemosni az autót. A következő néhány bekezdésben sorra vesszük a leggyakrabban elkövetett hibákat, melyeket az autó tulajdonosai elkövetnek a kocsimosás alkalmával.

autómosó_szivacs
Autómosó szivacs

Ha már féltjük az autónk fényezését és félünk, hogy a nem megfelelő minőségű kefe kárt tehet a fényezésben és úgy döntünk, hogy mi magunk vágunk inkább bele a mosásba mintsem, hogy egy autómosóba vigyük járművünket, akkor a következő hibákat ne kövessük el.

Mindjárt az első, hogy tűző napon és erős fényben állunk neki ennek a tevékenységnek. Ez több okból sem szerencsés. Egyfelől az erős fényben a szennyeződéseket kevésbé vesszük észre (a visszaverődő fény bántja a szemünket), másfelől sok mosáshoz használt vegyszer nem bírja a magas hőmérsékletet amit vagy közvetlen a napsugárzástól szenved el, vagy a felhevült kasznin keresztül kap. Így tehát érdemes ezt a tevékenységet korán reggel megejteni vagy a késő délutáni órára áttenni, mikor már a napnak sincs olyan ereje.

A második helyre kerül, hogy nem megfelelő tisztítószerrel állunk neki, hanem valamilyen mosogatószerrel, mosószerrel próbálkozunk, bízván abban hogy megspórolunk egy drágább autóápoló szert. Ez hosszú távon nem biztos, hogy kifizetődő ugyanis ezekben a termékekben is lehetnek olyan összetevők melyek károsíthatják az autónk festését, fényezését.

A harmadik helyre kerül, hogy nem végiggondolt sorrendben állunk neki az egyes elemek megtisztításához. Itt érdemes mindig a kerekekkel kezdeni. Ha slaggal dolgozunk, akkor elkerülhetjük, hogy a dísztárcsáról felcsapódó kosz beszennyezze a már megtisztított felületeinket. Amúgy meg mindig fentről lefelé végezzük a mosást.

A negyedik helyre került a koszos vagy nem megfelelő törlőkendővel való tisztítás. A koszos törlőkendővel nem csak szétkenhetjük a koszt de olyan szennyeződések is kerülhettek a kendőre, melyek esetleg összekarcolhatják a felületet. Nem megfelelő törlőkendőnek számít minden olyan anyag ami nem műszálas – vagy ahhoz nagyban hasonló. Tehát a régi póló, törölköző, papírtörlő, stb biztos nem éppen a legjobb választás. Ha nem vagyunk biztosak magunkban akkor inkább használjuk azon speciális törlőkendőket melyeket kimondottan az autóápoláshoz találtak ki.

Korábbi cikkünkben pedig elolvashatja mik a tavaszi autóápolás legfontosabb pontjai.

Szólj hozzá

Scroll to Top