Hamarosan Szaúd-Arábiában is más szelek fújnak…

Ami számunkra teljesen egyértelmű, az a világ másik felén még egy igazi újításnak számít. Szaúd-Arábia az utolsó ország volt a világon, ahol még nem vezethettek autót a nők is, azonban 2018-ban ez is megváltozik. Szeptember 26-án Szalman szaúdi király bejelentette, hogy 2018 Júniusától a nők is volán mögé ülhetnek. Ennek fényében a megadott dátumtól kezdve a hölgyek is a férfiakkal azonos jogosítványt kaphatnak és gyakorolhatják ezt a számunkra természetes tevékenységet.

Az országot már nagyon régóta bírálták az elmaradott hozzá állása miatt, de egészen eddig nem voltak hajlandóak engedni ebből. Arra hivatkoztak, hogy a vezetés rossz hatással lenne a nők petefészkére vagy erkölcsileg bírálható cselekedetekre sarkalná őket. Mostanra azonban belátták, hogy ez a döntés segít a hölgyeknek nagyobb szerepet vállalni a gazdaság életében. De sajnos úgy fest van egy kis üröm az örömben…

Azt azonban tudni kell, hogy Szaúd-Arábiában minden nő egy férfi rokon gyámsága alatt áll. Ez azt jelenti, hogy a férje, testvére vagy apja engedélyével cselekedhet és közlekedhet. Így amíg ez a rendszer megmarad nem biztosít számukra valós egyenlőséget ez a törvény sem. Azóta is aktivisták tüntetnek azért, hogy mihamarabb ezen is változtassanak és ne csak egy látszat intézkedés legyen a forradalmi döntés vége.

Már megalakulóban van egy bizottság, mely az új törvény bevezetésével és működésének felügyeletével fog foglalkozni. Azt is lehet már olvasni az interneten, hogy számos korlátozással látják majd el ezt az új, alapvetően a fejlődést szolgáló törvényt. Olyanokról számolnak be mint, hogy 30 évnél fiatalabb nő nem vezethet, csak a gyám engedélyével ülhet volán mögé vagy idő korlátokhoz kötnék, hogy mikor lehetnek a hölgyek is az utakon.

Nagyon kíváncsian várjuk végül milyen formában valósul majd meg, ez az egész világot megmozgató új intézkedés. Reméljük, hogy jövő nyárig sikerül olyan formában kidolgozni, hogy az valóban új lehetőségeket nyisson meg a nők és valójába az egész ország számára. A mi részünkről annyit elmondhatunk, hogy nem tudnánk különbséget tenni a nemek között és bármilyen szinten hátrányban részesíteni a hozzánk érkező, autót bérlő hölgyeket. Szerencsére a mi kultúránktól már nagyon távol áll ez a maradi hozzálás.

Scroll to Top