Hogyan befolyásolja az autólámpa típusa a látótávolságot?

A városon kívüli sötétben történő vezetés néha nagy kihívást jelent még egy gyakorlott vezetőnek is pláne akkor ha közvilágítás sincsen az úton. Akár normál, akár távolsági fényszórót használunk a legfontosabb szempont, hogy minél nagyobb távolságra lássunk el.

Nem is olyan régen Nick Murray készített egy érdekes autólámpás tesztet, amiben különböző izzókat hasonlított össze a halogént, a xenont és a LED-et. A szóban forgó úriember két Porsche 911 segítségével végezte el az autólámpa kísérletet. A tesztben elsősorban a xenon és a LED közti különbséget szerette volna megmutatni, de a végén a halogén izzók teljesítményére is kitért.

Melyik hogyan működik?

1) A halogén annyiban tér el a sima izzótól, hogy az izzószálat kisméretű – többnyire – kvarcüvegből készült búra veszi körül, amelyben valamilyen semleges gázzal és kis mennyiségű halogénvegyülettel (jód, bróm) töltenek fel, ami meghosszabbítja a volfrámszál élettartamát.

2) A xenon működéséhez az utcai ívfénylámpákéval egyezik. A hagyományos izzókkal ellentétben nem az izzószál ad féynt, hanem a gáztérben két elektróda között létrejövő elektromos ív. Egy xenonlámpa körülbelül 2x annyi fényt bocsát ki, mint egy 55 wattos halogén. Előnye a nagy fényteljesítmény, hátránya pedig a rendkívül éles világos-sötét határ, ami megköveteli, hogy kizárólag dinamikus fényszórómagasság-állítóval kombináltan lehet használni.

3) A LED izzó esetében a fény úgy keletkezik, hogy a diódára kapcsolt elektromos áram a dióda anyagában levő atomok elektronjait gerjeszti, amitől azok nagyobb energiaszintű elektronpályára lépnek, majd miközben visszatérnek eredeti energiaszintjükre, fotonokat bocsátanak ki. A LED-izzók előnyei, hogy nemcsak energiatakarékosak, de az élettartamuk is jelentősen magasabb a korábbi két vetélytársánál.

Mi lett az autólámpa teszt eredménye?

Murray szerint a LED égők drágábbak, de mégis megéri őket alkalmazni ugyanis ezek teljesítménye a legjobb. Az ilyen izzókkal szerelt autólámpák sokkal jobban világítják be az úttestet, mint a halogén vagy a xenon lámpák, mindamellett kevesebb az energiafelvételük és az élettartamuk hosszabb.

Akit érdekel a videó, az itt tekintheti meg a tesztet.

Szólj hozzá

Scroll to Top