Hogyan telefonáljunk vezetés közben biztonságosan?

Amikor valaki tőlünk kölcsönöz autót, akkor mind az autót bérbe vevő személynek, mind nekünk az az érdekünk, hogy ne történjen baleset, és ne hágjuk át a törvény és a KRESZ által támasztott szabályokat. Alábbiakban azt fogjuk taglalni, hogy hogyan vezessünk és telefonáljunk egyszerre úgy, hogy az egyszerre legyen szabályos és biztonságos is.

 

vezetés közben telefonálás

Mit mond a KRESZ?

A KRESZ a témában a következőképpen rendelkezik: ”A gépkocsi vezetője menet közben kézben tartott mobil rádiótelefont nem használhat.” Ez elég érdekes természetesen, hiszen azt engedi a KRESZ, hogy GPS készülékünket nyomkodjuk vagy a műszerfalon bármit beállítsunk, de azt, hogy a kezünkben bármikor is telefon legyen, azt nem. Ez azonban a gyakorlatban úgy néz ki, hogy a rendőr akkor büntet általában, ha konkrétan látja, hogy fülünkhöz emeltük a telefont, vagy szemünk elé tartva pötyögünk rajta. Valószínűleg kevés embert bírságoltak meg azért, mert a telefonján megnyomta a ”zöld gombot”, de utána teljesen szabályosan, kihangosítóval beszélt.

Használjunk kihangosítót

Szóval térjünk rá a kihangosítókra. A legtöbb, talán ma már az összes mobiltelefon rendelkezik kihangosító funkcióval. Azonban ahhoz, hogy így telefonáljunk vezetés közben, a legtöbb telefonba beépített kihangosító nem elég, mert legtöbbször a mikrofon már túl távol van ahhoz, hogy a túloldalon halljanak minket. Szerencsére bérbe vehető autóink egy részében van beépített, vagy utólag beépített bluetoothos kihangosító, így egyperces összehangolás után már használhatjuk is eme remek készüléket. Miután összehangoltuk a kihangosítót a telefonnal, onnan meg már a következő alkalommal csak a bluetooth funkciót kell mobilunkon bekapcsolva hagyni, és már automatikusan csatlakozik is az autó kihangosítójához.

Legyenek szívesek kölcsönzött autóinkban Budapesten és a fővároson kívül is – amennyiben van bennük – a kihangosítót használni, ha telefonálni szeretnének, így elkerülhetik a büntetést, és nem utolsósorban az ebből származó baleseteket is megelőzhetjük. Köszönjük!

Scroll to Top