Megéri sietni?

Ismerős az érzés, amikor az autópályán a belső sávban a megengedett 130-cal haladsz és egyszer csak megjelenik mögötted 2-3 méterre egy másik autó? Toll le az útról, villog és ha nagyon vérmes még lehet, hogy a dudát is megnyomja. Ők azok, akiknek nincs idejük. Vagy legalább is úgy gondolják, hogy, ha nyomják neki és mindenkit leszorítanak az útról, akkor majd sokkal hamarabb célba érnek. De nem is tudják, hogy mekkorát tévednek!

Miért is?

Akkor számoljunk egy kicsit…

Tegyük fel, hogy ez az ominózus sofőr 150-nel halad az autópályán. Ez azt jelenti, hogy 150 kilómétert tesz meg óránként. Azaz 2,5 kilómétert percenként. Ez a megengedett sebesség mellett 2,1 kilométer jelent. Ez azt jelenti, hogy a 150-es átlagsebességgel egy Budapest-Sopron útvonalat 84 perc alatt tesznek meg. Amíg 130 km/h sebesség mellett 100 percre van szükség. Ami azt jelenti, hogy 16 percet spórolt ezen az úton.

Mit jelent valójában ez a 16 perc?

A fenti példánkban azt feltételeztük, hogy 210 kilóméteres távolságon 16 percet lehet spórolni, ha átlagosan 20 kilométeres sebesség túllépéssel közlekedünk. Azonban ezzel az időtakarékossággal nem csak a saját, de mások életét is veszélyeztetik. Azt is el fogom mondani, hogy miért, mert azt feltételezem, hogy ezek az emberek csupán jóhiszemű tudatlanságból hánynak fittyet mások biztonságára.
Nos, tegyük fel, hogy a delikvensünk 150 Km/h sebességgel áll be a másik autó mögé 2-3 méterre, hogy ezzel jelezze az Ő ideje sokkal drágább ennél a szötymörgésnél. Nyilván Ő nincs tisztában a ténnyel, hogy ezzel a 45 métert tesz meg egy másodper alatt. Nem 3 méter, hanem 45-öt.

Mi történik abban az esetben, ha az elöl lévő autó hirtelen fékezni kényszerül? Miután meglátta a felvillanó féklámpát mennyi időn belül tud lassítani? Hiszen a féklámpa felvillanásának az észlelése, a fékpedál megnyomása és a valós lassulás között jobb esetben is 3-4 másodperc telik el. Ezen időszak alatt az autó legalább 120 métert tesz meg, azonban csak 3 méter a követési távolság. Vajon van valós esély arra, hogy meg tudjon állni vagy legalább olyan sebességre lelassulni, ami nem okoz már komolyabb balesetet. Nyilvánvalóan nem, hiszen a követési távolság 40 szeresét teszi meg másodpercenként.
Vajon ezek a sofőrök bele gondolnak abba, hogy kik ülnek a többi autóban? Az nyilvánvaló, hogy a saját testi épségükre fittyet hánynak. De végig fut az agyukon, hogy a másik autóban akár egy kisgyerek is ülhet, vagy egy várandós kismama vagy valakinek az édesapja? Akit vár haza a család, és lehet, hogy soha nem érkezhet meg, mert szeretett volna megspórolni 16 percet az aznapi útján. Gondolom, hogy nem.

Szólj hozzá

Scroll to Top