Mi a különbség az autóklíma és a házba szerelt klíma között?

Klimatizálás során alapvetően egy meleg térből vonunk el hőt, és azt a külső környezetnek adjuk át. A folyamathoz energia befektetésre van szükségünk.

A legfontosabb kérdés, hogy mekkora a lehűteni kívánt tér, mennyire gyorsan kell azt lehűtenünk és milyen a hőszigetelése az adott helyiségnek. Ezek határozzák meg, hogy milyen teljesítményű klímára lesz szükségünk.

Autóklímák

autó_klíma
Autóklíma bekapcsolva

Alapvetően az autóba épített klímaberendezés működési elve semmiben nem különbözik a házba szerelt klímáétól, hiszen a hűtőközeg halmazállapotának és nyomásának változásaira és az ennek hatására végbemenő hőmérsékletváltozásra épül. A gépjárművek klímaberendezéseiben a hűtőközeg korábban a nagyon nagymértékben környezetszennyező freon volt, amelyet a 90-es évek végétől folyamatosan és mára szinte véglegesen felváltott az R134a jelű anyag, amely szinte nem jelent veszélyt a környezetre (az autógyártók kísérleteznek másféle hűtőközeg alkalmazásával is. )

Autóklíma vezérlő rendszerek

Az autókba két féle vezérlőrendszert szerelnek, az automatikust és a manuálist. Az automata klímavezérlésnél beállítjuk a kívánt hőmérsékletet, és az automatika szabályozza, hogy az utastérbe milyen hőmérsékletű és mennyiségű levegő jusson. A manuális vezérlőrendszernél csak megnyomjuk a hópihe gombot és működésbe lép a hűtő rendszer. Az érzékszerveinkre hagyatkozva tudjuk szabályozni a beáramló hideglevegő mennyiségét.

Nagyon fontos, hogy a berendezésünk megfelelően karban legyen tartva. Egy korábbi bejegyzésünk segítségére lehet, hogyan érdemes tisztítani a klímát: Amit az autóklímák tisztításáról tudni kell, dióhéjban

Házba szerelt klíma

A házba szerelt klíma alapvetően abban különbözik az autóba szerelt légkondicionáló berendezéstől, hogy nagyobb teljesítményt kell leadnia, hiszen nagyobb közeget kell lehűtenie. Ezáltal a berendezés méretre sokkal nagyobb. A házakba, lakásokba szerelt klíma általában split légkondicionáló berendezés, ami azt jelenti, hogy különálló beltéri és kültéri egységei vannak. A két egységrész között nyomásálló csövekben kering a víz, amely a lehűtendő helyiségben felveszi a hőt és elszállítja a szobán kívülre. Klímaszerelés szempontjából tehát nagy különbség van az autóklímák és a házba szerelt klímák között, miközben a működési elvük szinte azonos.

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Scroll to Top