Mire figyelj autóvezetés közben, ha esősre fordul az idő?

Sajnos visszavonhatatlanul itt a nyár vége, így várhatóan megszaporodnak a hosszabb-rövidebb esőzések. Azonban ez az időjárás nem éppen kedvező az autósok számára. Megnő a féktávolság és romlanak a látási viszonyok is. Azért, hogy számodra ne okozzon gondot a megnövekedett csapadék összegyűjtöttünk néhány jó tanácsot!

baleset

  • Szerezz be mihamarabb jó ablaktörlő lapátokat

A régi és kopott darabok sajnos nem képesek elég alaposan takarítani, így a kilátás sem lesz éppen ideális. Arról nem is beszélve, hogy ezzel tönkre teheted a szélvédődet is.

  • Ellenőrizd a lámpák működését

Ha főként napközben vezetsz, akkor az is lehetsz, hogy akár hetekig sem kapcsoltad fel a lámpákat, így jobban teszed, ha a borús idő beköszöntével lecsekkolod őket.

  • Gondolj a párásodásra

Ilyen időben gyakori eset, hogy az autók ablakai bepárásodnak, ami nagyon zavaró tud lenni. Mivel ilyenkor még több külső tényezőre kell, odafigyelned ez a hátráltató tényező pont nem hiányzik. Ezért már indulás előtt tekerd fel a hőmérséklet-szabályzót.
Fordíts még nagyobb figyelmet a vezetésre és az útra
Persze, minden időjárási viszony mellett a figyelmedet az úton kell tartanod, azonban a rutinosabb sofőrök hajlamosak lazábbra venni a figurát. Ez lehet nem akkora gond, amikor miden optimális, azonban esős időben mindenkinek, a maximális figyelmét az útra kell összpontosítania, hiszen lényegesen rövidebbek a féktávok és gyengébbek a látási viszonyok is.

  • Most ne lazázz egy kézzel!

„Kocsiba be, ablakot le könyököt ki, 2-esbe be,…”
Ismerős? Na, ezt most felejtsd is el! Az eső mellé gyakran társulnak, erős széllökések vagy szembe jöhet veled egy olyan akadály is, amit nem láttál, így tedd mind a két kezed a kormányra! Csak így lehetsz biztos benne, hogy Te mindent megtettél azért, hogy az úton tudd tartani az autód.

  • Ne csak láss, látszódj is!

Minden esetben legyen felkapcsolva a világítás, hogy a többi sofőr is lássa, Te is az úton vagy.
Szárítsd meg a fékeket, ha kel
Egy nagyobb zuhély következménye lehet, hogy víz hömpölyög az úton. Ilyenkor a fékek is bevizesedhetek, hogy az ezzel járó gondokat megelőzd, szárítsd meg őket. Ezt úgy teheted meg, ha azután, hogy elhagytad az erősen vizes területet néhányszor enyhén lépj a fékre. Persze előtte ellenőrizd, hogy körülötted senkit nem fogsz ezzel zavarni.

Scroll to Top