Néhány fontos tudnivaló parkoláshoz

parkolás
parkolás

Ha rendszeresen bérelsz és vezetsz autót, akkor biztosan Te is tapasztaltad már, hogy a parkolás az a pillanat, ami képes fejtörést okozni az embernek. Számos kérdés merülhet fel, ami befolyásolja a döntésünket, amikor valahol ott hagyjuk a bérelt autót. Mivel sajnos hozzánk is gyakran érkeznek parkolási büntetések a kikölcsönzött autókra, úgy határoztunk, hogy egy kis segítséget nyújtunk. Az alábbi cikkben jó néhány hasznos információval lehetsz gazdagabb parkolás téren.

1: tanács: Már régóta keresel egy parkoló helyet a belvárosban, amikor rábukkansz egy szuper területre, ami ráadásul nagyon jó helyen is van? Akkor kezdj el gyanakodni!! Az ilyen helyek általában mozgáskorlátozottaknak vannak fenntartva, így ha nagy lelkesedésedben nem vagy elég körültekintő könnyen a pénztárcád bánhatja.

2. tanács: A parkolás talán legnehezebb formája, amikor 2 autó közé kell párhuzamosan beparkolni. Ez sokaknak még több éves jogsival sem megy, de elegendő gyakorlással bárki elsajátíthatja.

3. tanács: Lássuk mennyibe kerülnek átlagosan a parkolási büntetések:

• „Megállni tilos” jelzőtábla hatálya alatt 10.000 forint
• Autóbuszöbölben és autóbusz forgalmi sávban 10.000 forint
• Autópálya és autóút úttestjén és leállósávján 20.000 forint
• Útkereszteződésben, körforgalomban 15.000 forint
• Gyalogos átkelőhelyen 25.000 forint
• Aluljáróban, hídon, alagútban 15.000 forint
• A járdán abban az esetben, ha az jelzőtábla vagy útburkolati felfestés megengedné 10.000 forint
• Kapaszkodósávon, gyorsító- és lassító sávon, kerékpársávon 20.000 forint
• Bukkanóban, be nem látható útkanyarulatban 20.000 forint
• Olyan helyen, ahol az autónk eltakarna egy jelzőtáblát vagy lámpát 15.000 forint
• Mozgáskorlátozott parkolóhelyen 50 000 forint

4. tanács: Nem mindenhol ingyenes hétvégén! Nagyon sok olyan terület van, ahol hétvégén és ünnepnapokon nem kell fizetni a parkolásért, azonban akadnak olyanok is, ahol ezeken a napokon is fizetnünk kell. Mielőtt otthagyod az autót valahol mindenképp menj biztosra! Tudom, hogy ez egyértelműnek hangzik, de hidd el jobb akár többször is leellenőrizni.

5. tanács: A nem tudás nem mentesít! Sajnos nem egyedi eset, hogy egy bizonyos tábla vagy felfestés nem látható. Vagy azért, mert úgy van elhelyezve vagy, mert lekopott vagy esetleg az időjárási körülmények (például havazás) megnehezítik a felismerésüket. Éppen ezért az a legjobb ha mindig, minden élethelyzetben maximális körültekintéssel parkolsz ellenkező esetben akár megállhatsz egy mozgáskorlátozott helyen, amivel máris magadénak tudhatsz egy 50 000 forintos büntetést és még erkölcsileg is vétettél.

Mi a tanulság? Az, hogy a parkolás pontosan annyira felelősségteljes dolog, mint a vezetés még akkor is ha sokkal alacsonyabb sebességgel közlekedünk. Kellő körültekintés nélkül nem csak saját magunkat, de esetleg másokat is megkárosíthatunk. Persze tudjuk, hogy ezt sem annyira könnyű megtanulni, de reméljük, hogy a cikkünkkel sikerült hasznos információkat átadni és megkímélni téged a kellemetlenségektől. Legyen szó akár saját, akár bérelt autótóról.

Scroll to Top