Tényleg az elektromos autó a jövő az autókölcsönzésben is?

Tényleg az elektromos autó a jövő az autókölcsönzésben is?

Az elektromos autókra való átállás nemcsak a járműgyártókat, hanem a mobilitási szolgáltatásokat nyújtókat is érinti – ideértve a autókölcsönző boltokat is. A COVID világjárvány arra késztette az autókölcsönzés globális vállalkozásait, hogy eladják flottáik egy részét, mivel a kereslet 2020-ban zuhant. A szolgáltatók azonban azóta átalakultak, és alig várják a készletek feltöltését – az elektromos járművek iránt pedig egyre nagyobb az érdeklődés.

Mivel az európai jogszabályok a 2030-as években fokozatosan megszüntetik az új benzin- és dízelautók értékesítését, nem csoda, hogy az autókölcsönzők Európában az elektromos járművekre helyezik a hangsúlyt. Az elektromos autók már nem alternatív üzemanyagok, hanem már a fő sodor részét képezik. Bár az autóbérlés lassan kezd átalakulni, az elektromos járművek, az új szabályozások és a változó fogyasztói igények változást idéznek elő.

Az elektromos autók bérbeadási piaca az előrejelzések szerint 2027-re eléri a 19,4 milliárd eurót, és Európa várhatóan a második legnagyobb régiós részesedéssel rendelkezik majd. Az elektromos járművek bérleti piacának növekedési potenciálja magas, amit egyértelműen a kibocsátáscsökkentés szükségessége vezérel. Az autóipari vállalatoknak komolyan kell venniük a klímavédelmet, ezért egyre több autóipari szereplő hagy jóvá fenntarthatósági programot a CO2-kibocsátás csökkentésére.

Egyre több autókölcsönzőnél fontos szempont, hogy a flottájuk 70-90%-át villamosítsák, ami óriási ugrás a jelenlegi kínálatához képest. Ma ez a szám általában 10% körüli, ennyi az elektromos járművek aránya a flottán belül. Jövőre az elektromos járművek állományának 12-15%-át várják, és ez a szám az akkumulátoros elektromos járművekből, a plug-in hibridekből és a mild-hibrid elektromos járművekből áll majd.

Sok autókölcsönző cég vezet be már most is elektromos járműveket a járműparkjába. Az autókölcsönző piac legmeghatározóbb szereplői mind terveznek a zöldüléssel és elektromos autó foglalás magasan a prioritásaik között szerepel.

Mivel az autókölcsönző cégek jelentős járműflottát üzemeltetnek, ennek az iparágnak a villamosítása kulcsfontosságú lesz, mivel a szélesebb szektor az elektromos jövő felé mozdul el. Míg a járműgyártók ambiciózus elektromos célokat tűztek ki maguk elé, az autókölcsönző cégek végre követik a példájukat.

Szólj hozzá

Scroll to Top