Egyéb > Hogyan telefonáljunk vezetés közben biztonságosan?

Hogyan telefonáljunk vezetés közben biztonságosan?

Amikor valaki tőlünk kölcsönöz autót, akkor mind az autót bérbe vevő személynek, mind nekünk az az érdekünk, hogy ne történjen baleset, és ne hágjuk át a törvény és a KRESZ által támasztott szabályokat. Alábbiakban azt fogjuk taglalni, hogy hogyan vezessünk és telefonáljunk egyszerre úgy, hogy az egyszerre legyen szabályos és biztonságos is.

 

vezetés közben telefonálás

Mit mond a KRESZ?

A KRESZ a témában a következőképpen rendelkezik: ”A gépkocsi vezetője menet közben kézben tartott mobil rádiótelefont nem használhat.” Ez elég érdekes természetesen, hiszen azt engedi a KRESZ, hogy GPS készülékünket nyomkodjuk vagy a műszerfalon bármit beállítsunk, de azt, hogy a kezünkben bármikor is telefon legyen, azt nem. Ez azonban a gyakorlatban úgy néz ki, hogy a rendőr akkor büntet általában, ha konkrétan látja, hogy fülünkhöz emeltük a telefont, vagy szemünk elé tartva pötyögünk rajta. Valószínűleg kevés embert bírságoltak meg azért, mert a telefonján megnyomta a ”zöld gombot”, de utána teljesen szabályosan, kihangosítóval beszélt.

Használjunk kihangosítót

Szóval térjünk rá a kihangosítókra. A legtöbb, talán ma már az összes mobiltelefon rendelkezik kihangosító funkcióval. Azonban ahhoz, hogy így telefonáljunk vezetés közben, a legtöbb telefonba beépített kihangosító nem elég, mert legtöbbször a mikrofon már túl távol van ahhoz, hogy a túloldalon halljanak minket. Szerencsére bérbe vehető autóink egy részében van beépített, vagy utólag beépített bluetoothos kihangosító, így egyperces összehangolás után már használhatjuk is eme remek készüléket. Miután összehangoltuk a kihangosítót a telefonnal, onnan meg már a következő alkalommal csak a bluetooth funkciót kell mobilunkon bekapcsolva hagyni, és már automatikusan csatlakozik is az autó kihangosítójához.

Legyenek szívesek kölcsönzött autóinkban Budapesten és a fővároson kívül is – amennyiben van bennük – a kihangosítót használni, ha telefonálni szeretnének, így elkerülhetik a büntetést, és nem utolsósorban az ebből származó baleseteket is megelőzhetjük. Köszönjük!

Kategória: Egyéb