Vészhelyzetek és kivédésük vezetés közben (első rész)

Habár tavasz van, a napokban még a hó is esett Magyarország szerte. Azonban a csúszós, havas, jeges úton való vezetésről már írtunk korábban, mostani bejegyzésünk olyan, autóban előforduló vészhelyzetekről, és azok kivédéséről szól, melyek évszaktól és időjárástól függetlenül bekövetkezhetnek vezetés közben.

A gázpedál beragad

Sajnos megtörténhet, akár a tőlünk kölcsönzött autókkal is , hogy valamilyen oknál fogva – például a gumikárpitba beakadva – beragad a gázpedál, folyamatos padlógázt adva a járműnek. Egy erős, gyors mozdulattal ilyenkor lépjünk a gázpedálra. Azonban, ha ez nem segít, gyorsan rakjuk a sebességváltót üresbe, így nem gyorsul tovább autónk. Természetesen hangosan fog továbbra is berregni a motor, de ettől ne ijedjen meg, olyan, mint amikor gyorsulási verseny előtt a motor járatják üresben sokan. Miután üresbe raktuk a sebváltót fokozatosan (amennyibe a helyzet engedi a fokozatosságot) fékezzük le az autót, álljunk félre, állítsuk le a motort és kapcsoljuk be a vészvillogót. Ezután oldjuk meg a problémát, távolítsuk el azt a tárgyat, ami akadályozza a gázpedált.

baleset vezetés közben
Kerüljük el a balesetet

Elromlik a fék

Amennyiben valamilyen oknál fogva nem fog a fék (például teljesen elkopik a fékbetét vagy iszonyatosan túlmelegszik) először próbálja pumpálni párszor, hiszen lehet, hogy a nyomás szállt el csupán a fékrendszerből. Abban az esetben, ha ezután továbbra is fennáll a fékrendszer hibája, váltson vissza a sebességváltóval egyesbe, hogy maximalizálja a motorfék hatást. A másik megoldás, hogy üresbe rakja az autót és a kézifékkel próbál meg lefékezni. Amennyiben a egyik megoldás sem segít kellően, és nincs Ön előtt elég út a lelassuláshoz, a baleset megelőzése érdekében súrolja az útpadkához a felniket, esetleg az autó karosszériáját a szalagkorláthoz. Igaz, hogy az autóban kár fog keletkezni, de ez még mindig jobb, mintha Önben vagy az utasokban keletkezne sérülés.

Scroll to Top