Vezetési tanácsok Ausztriában

Ausztriát nagyszerűen kiépített autópályák, gyorsforgalmi és főútvonali-hálózatok jellemzik és kötik össze a szomszédos országokkal, így Magyarországgal is. Hazánkból rengetegen járnak át kikapcsolódni (síelni, kirándulni, túrázni, stb.) vagy éppenséggel dolgozni. Éppen ezért nem árt tisztában lenni az ottani vezetési előírásokkal.

Ausztriában valamennyi autópálya és gyorsforgalmi útvonal díjköteles. Jó hír viszont, hogy a matricákat már hazánkban is könnyedén meglehet vásárolni a benzinkutakon. Érdemes figyelni, hogy bizonyos útszakaszok is lehetnek díjkötelesek, mint például alagutak, hidak vagy például a panoráma utak.

Üzemanyag

Az ólmozott benzin értékesítése Ausztriában tilos. Beutazáskor a tankban található üzemanyag mellett maximum még 10 liter szállítható be adómentesen benzinkannában.

Sebességkorlátozások

Ha a közlekedési táblák másként nem írják elő, a megengedett sebesség személyautók és motorkerékpárok esetében lakott területen kívül 100 km/h, autópályán 130 km/h,
lakott területen a települési táblák között pedig 50 km/h.

Lakókocsik esetében 3500 kg-ig lakott területen: 50 km/h, lakott területen kívül: 100 km/h, autópályán 130 km/h.

Személyautók könnyű utánfutóval (750 kg-ig), vontató jármű max. 3,5 tonna megengedett összsúllyal lakott területen 50 km/h, autópályán és lakott területen kívül 100 km/h. Személyautók 750 kg-nál nehezebb utánfutóval (vontató jármű és utánfutó max. 3,5 tonna megengedett összsúlyig) lakott területen 50 km/h, lakott területen kívül 80 km/h, autópályán pedig 100 km/h.

Autóbuszok esetében a lakott területen 50 km/h, lakott területen kívül 80 km/h, autópályán 100 km/h. Ez utóbbinál érdemes megjegyezni, hogy bizonyos pályaszakaszok esetében 22.00 és reggel 5.00 óra között csak 90 km/h.

Fényvisszaverő mellény

Láthatósági mellény mindig legyen a kocsiban, sőt használnunk is kell, mert ha elmulasztjuk, akkor az pénzbüntetést von maga után. Az útpályára lépéskor már kötelező viselni! Autóbérlés esetén ügyeljünk arra, hogy mindig legyen láthatósági mellény a kocsiban. Ennek hiányában kizárólag a vezetőt büntetik.

Alkoholfogyasztás

Ausztriában a véralkoholszint felső határa 0,5 ezrelék. Ezt meghaladó alkoholfogyasztásnál már több ezer eurós büntetéssel kell számolnunk, bizonyos körülmények között pedig a vezetői engedélyünket is bevonhatják.

Biztonsági öv és telefonálás

Ausztriában a biztonsági öv használata kötelező. Telefonálni vezetés közben csak kihangosító berendezéssel szabad.

Gyermekek az autóban

14 életévét be nem töltött gyermek, vagy aki kisebb 150 cm-nél, csak megfelelő gyermekülésben szállítható. Ülőhelyenként csak 1 gyermek szállítható a gyermekek korának és nagyságának megfelelően biztosítva.

Téli útviszonyok

A téli útviszonyok közepette (november 1-től április 15-ig) csak akkor lehet útnak indulni személyautóval, ha mind a négy kerekén téli gumi van, vagy legalább az egyik tengelyen hólánc található. Ez utóbbit csak abban az esetben szabad használni, ha a lánc az út felszínét nem károsítja.

Személyi sérüléssel járó közlekedési baleset esetén azonnal jelentési kötelezettség áll fenn a rendőrség felé.

Szólj hozzá

Scroll to Top