Mire figyeljünk télen, csúszós úton való vezetés közben?

Télen gyakran rettenetesen csúszóssá válnak az utak. Nem egyszer kell szembesülnünk az útra fagyott csapadékkal, el nem takarított hóval, miközben még az éppen hulló ónos eső vagy köd is ronthatja a látási viszonyokat. A balesetek megelőzése érdekében érdemes elővigyázatosan eljárnunk, így megóvhatjuk testi épségünket és a kölcsönzött autóban sem teszünk kárt.

Ha az útra fagyott az ónos eső vagy havas az út

Télen sokszor nem látszik az aszfalton, hogy az vizes vagy le is fagyott. Ezért amikor az ember olyan szakaszhoz ér, ahol ránézésre eltér a burkolat az addigitól, érdemes finoman lassítani. Fontos, hogy ne hirtelen fékezve teszteljük a gumik tapadását, hanem óvatosan nyomjuk le lábunkkal a fékpedált. Természetesen tilos fékpróbát végezni, amikor szorosan mögöttünk közlekedik valaki. A fagyott, jeges, csúszós aszfaltra érve a legfontosabb, hogy higgadtak maradjunk. Ne kapkodjunk és ne tegyünk hirtelen mozdulatokat. Általánosságban elmondható, hogy ilyenkor kerülnünk kell a túl nagy kormánymozdulatokat és a gyorsabb pedálkezelést. A csúszós úton az autónk könnyen alulkormányzottá (orral csúszik tovább, és lassan reagál a kormányzásra) vagy túlkormányzottá (az autó hátsó része kicsúszik az ívről) válhat. Az alulkormányzáskor és túlkormányzáskor se essünk pánikba, ne kezdjük el rángatni a kormányt. Alulkormányzáskor jobb, ha nem változtatunk a kormány szögén, hanem lassítunk, amellyel növelhetjük a tapadást.

Túlkormányzottság esetén – mikor az autó fara túlcsúszik – nehéz megfogni, hogy ne forduljon át a másik irányba a jármű. Ilyenkor a túlcsúszással ellentétes irányba kell a kormánykereket forgatni. Fontos szem előtt tartani, hogy kapkodni ilyenkor sem szabad.

Scroll to Top