5 vészhelyzet vezetés közben, amiket könnyedén megoldhatunk

Vezetés közben rengeteg tényező jöhet számításba, ami problémákat okozhat. Időjárás, a többi sofőr, az autó állapota és még saját magunk is nagyban befolyásoljuk, hogy biztonságosan megérkezzünk a kívánt helyszínre.

Jelen cikkünkben az autó hibáiból és az időjárás sajátosságaiból kialakuló vészhelyzeteket beszéljük meg, és adunk tanácsot, hogy hogyan lehet elkerülni, ezeket a veszélyes szituációkat.

Kicsúszás

Ha azt hiszi, hogy a téli időjárás miatt kialakult jég, vagy ősszel, a vizes levelek az egyetlen lehetséges veszélyforrás az utakon, akkor nagyon téved. Kanyarodás közben elég egy kis tócsa, évszaktól függetlenül, és már meg is van a baj, de ha elolvassa ezt a cikket, akkor tudni fogja, hogy mit tegyen. Szóval, ha kanyarodás közben az első kereke alá víz, vagy kis tócsa kerül, akkor könnyedén kicsúszhat az autó. Ha ez megtörténik, akkor a legfontosabb, hogy ne lépjen rá a fékre. Ösztönösen azt gondolnánk, hogy ez segít, mivel lassul a kocsi, de sok esetben a fékezés csak ront a helyzeten. Ennek a problémának a legegyszerűbb megoldása, hogy levesszük a lábunkat a gázpedálról, és arra kormányozunk, amerre szeretnénk menni, vagy egyszerűbben fogalmazva, amerre csúszik a kocsi hátulja. Szóval, ha balra csúszik a kocsi hátulja, és jobbra a kocsi eleje, akkor balra forgassuk a kormányt. Ha megcsúszik az autó, akkor az első kerekek elvesztik a tapadásukat, és a fékezés hirtelen nagy súlyt helyez az első tengelyre. Ha mégsem nyernénk vissza a tapadást, akkor nagyon kis mértékben lépjünk rá a fékre, szinte csak érintsük meg.

Beragad a gázpedál

Előfordulhat, hogy valami miatt a gázpedál beragad (ha papucsban vezetünk, vagy ráesik valami, vagy beragad a gázpedált és a motort összekötő rúd), így a kocsi folyamatosan gyorsulni fog. Ilyenkor egy gyors mozdulattal lépjünk rá, de ha ezután sem jön rendbe, akkor rakjuk üresjáratba az autót, ami miatt elveszti a gyorsulását. Ilyenkor a motor hangos lesz, de ne ijedjen meg, ez természetes. Álljunk félre az úton, miközben lefékezzük az autót, majd tegyük rendbe a gázpedált. Mindig kapcsoljuk be a vészjelzőt, ha valamilyen probléma merül fel.

A fék felmondja a szolgálatot

Általában akkor fordul elő, amikor nagyon elhasználódik a fékbetét, vagy túlmelegszik. Ha észreveszi, hogy kevésbé fog a fék, vagy kattog, kerreg, akkor azonnal cseréltesse ki. Először taposson rá párszor, mert lehet, hogy csak a nyomás ment ki belőle. Ha ez nem segít váltson alacsonyabb fokozatra a motorfék miatt, vagy rakja üresbe és használja a vészféket. Ha nincs elég út Ön előtt, akkor még van egy megoldás, súrolja hozzá a felniket az útpadkához, vagy a kocsit a szalagkorláthoz. Kár fog keletkezni, de inkább a kocsi sérüljön meg, mint Ön, vagy egy másik sofőr.

Nem forog a kormány

Ritkán fordul elő, de van rá esély, általában a kocsi gyártójának a hibája, de itt sem szabad pánikba esni. Először rakjuk üresbe a sebváltót, majd vissza sebességbe. Vannak autók melyeknél nem lehet forgatni a kormányt, ha üresben van sebváltó. Ha ez nem oldja meg a problémát, akkor azonnal fékezzünk le, de előtte kapcsoljuk be a vészjelzőt.

A motor túlmelegszik

Ha ilyen hiba előfordul, akkor valószínűleg elromlott a motor hűtőrendszere és mielőbb el kell vinni szervizbe. Előfordulás esetén, álljon félre és várja meg amíg lehűl a motor. Ha forgalomban fordulna elő, akkor tekerje fel a kocsi fűtését. Az utasoknak nem fog tetszeni, de gyorsabban hűl le a motor, a kiáramló hő miatt. Ha félreálltunk, akkor várjunk legalább 30 percet az újraindítással, különben, akár életveszélybe is kerülhetünk. Ha van lehetőségünk a hűtőfolyadék cseréjére, akkor azonnal tegyük meg.

Ezek a legáltalánosabb veszélyforrások az úttesten, amelyek az időjárásból, vagy a kocsi műszaki állapotától függnek. Sohasem szabad pánikba esni, és az ösztöneinkre se hallgassunk, mert lehet, hogy több bajt okoz, mint használ. Most, hogy már tudja mi a teendő az ilyen eseteknél, nyugodtabban ülhet autóba. Reméljük tudtunk segíteni. A nálunk bérelt autók esetében mindent elkövetünk, hogy a lehető legjobb műszaki állapotban tudjuk tartani azokat és bérlőinket is arra kérjük, vigyázzanak a bérelt autóra, hogy mások is élvezhessék a vezetés örömét.

Scroll to Top