Miért nem jó nyáron a téligumi?

A tél elmúltával, amikor az aszfaltot már felszárítják a nap sugarai, és a levegő hőmérséklete is tartósan 7 C fok felett van, akkor kell sort keríteni egy nagyon fontos műveletre – amiről sokan megfeledkeznek –, mégpedig a téli gumiabroncsok cseréjére. Bérelhető autóinknál ez nem fordulhat elő.

Miért fontos ez?

A téli gumiabroncsok mintázata lamellázott, illetve más minőségű alapanyagból készítik őket a gyártók. Ezzel érik el, hogy havas, jeges, sáros útburkolaton is megfelelő tapadást érjenek el a gépkocsikon. Másrészt a gumik melegedése is intenzívebb – részben a bordázottság miatt – hogy a téli hidegben hamarabb elérhessék üzemi hőmérsékletüket és megfelelően tapadjanak. Ez azt jelenti, hogy száraz, „meleg” aszfalton ezek az abroncsok zajosak lesznek és hamar felmelegszenek, szélsőséges esetben túlmelegedhetnek, veszítve ezzel tapadási képességükből.

Bérautóink mivel folyamatosan karban vannak tartva, ezért az abroncsok megfelelő állapota biztosított, és az évszaknak megfelelő gumik találhatóak meg rajta.

Mindezek mellett, a gumik erősebb tapadása miatt könnyen megugrik a fogyasztás is. Tehát a fogyasztást nem csak a gumik helyes nyomásával lehet alacsonyan tartani, hanem az adott évszakhoz megfelelően kiválasztott anyagú és mintázatú kerekekkel is. Ezért is törekszünk arra, hogy az autót kölcsönző ügyfeleink pénztárcáját kíméljük ezekkel a megoldásokkal.

A nyári időszakban gyakoribbak a heves záporok és zivatarok is. Ilyenkor a gumik megfelelő tapadása a síkos, nedves utakon életmentő lehet. A gumi futófelületén sok kis csatorna található, melynek az a célja, hogy minél több vizet elszívjon az érintkezési és az útfelület közt. Ezáltal az egyébként megnövekvő féktávolság csökkenthető és a kanyarokban a kicsúszás veszélye kisebb lesz.

Kölcsönözhető autóinkon folyamatos figyelünk ezekre az aprónak tűnő részletekre. Fontos számunkra, hogy autóbérlő utasaink épségben érjenek az útjaik végére és bizalommal keressenek meg minket következő útjuk megtervezésekor is.

Szólj hozzá

Scroll to Top