Kontroll lámpák – második rész

A leggyakrabban előforduló figyelmeztető jelzések után most szaladjunk végig a leggyakrabban előforduló hibajelzéseken.

Sárga kontroll lámpák
Piros kontroll lámpák

Mindenekelőtt érdemes tisztában lenni azzal, hogy a piros szimbólumok megjelenése a műszerfalon súlyos hibára utalhatnak, amelyek veszélyesek lehetnek az autó egyes szerkezeti elemeire vagy az utasok biztonságára. Éppen ezért ha elkezd világítani egy ilyen lámpa a műszerfalon, akkor jobb azonnal megállni és utánanézni, hogy mit is jelent.

Tehát a leggyakrabban előforduló hibára utaló jelzések a műszerfalon:

1) Behúzott kézifék, alacsony fékfolyadékszint
Újabb autóknál még hangjelzés is figyelmeztet indulás után, ha behúzva felejtettük volna a kéziféket. Amennyiben útközben találkozunk a kis piktogrammal a kijelzőn és meggyőződtünk, hogy ki van engedve a kézifék, akkor érdemes mihamarabb félre állni. Valószínű, hogy a hiba oka a fékfolyadék szivárgása és minimális szint alá történő csökkenésre utal. Ilyenkor óvatosan bánjunk a fékpedállal, ne nyomjuk nagy erővel. Megállást követően pedig hívjunk segítséget és ne folytassuk utunkat, ne kockáztassunk, hogy bármelyik pillanatban eltűnhet a fékhatás.

2) Túl magas vízhőfok
A motor hűtőfolyadéka túllépte a megengedett értéket. Utántöltés esetén könnyen fennáll az égési sérülés veszélye. Tehát a zárókupakot csak a motor visszahűlése után vegyük le, hiszen a rendszerben túlnyomás uralkodik. Tipp: amennyiben nyáron pl. dugóban való vánszorgás közben nagyon megemelkedne a hűtővíz hőmérséklete kapcsoljuk be a fűtést egy rövid időre. Ugyanis ilyenkor hőt vonunk el a motortól, ami csökkenti a hűtőfolyadék hőmérsékletét. Ha nem segít akkor inkább álljunk félre és hagyjuk visszahűlni a motort. Hűtőfolyadékként desztillált vagy ioncserélt vizet vagy speciális hűtőfolyadékot alkalmazzunk. Ha a hiba nem szűnik meg és gyakran jelentkezik, mindenképp célszerű a legközelebbi szervizt felkeresni.

3) Alacsony olajszint
Ha ezt a lámpát látjuk, akkor mihamarabb álljunk meg és töltsük a motorolaj után. Érdemes tartalékként legalább 1 litert a csomagtartóban tárolni. Az alacsony olajszint a motor károsodásához vezethet!

4) Alacsony olajnyomás
Ebben az esetben azonnal álljunk meg és állítsuk le a motort. Ellenőrizzük az olajszintet és szükség szerint töltsünk utána. Ez nem minden esetben segít. Ilyenkor az autóval való továbbhaladás már nem ajánlott, mivel a motor nagymértékben károsodhat!

5) Biztonsági öv nincs bekapcsolva
A lámpa világítását hangjelzés is kíséri. Ha nem kapcsoljuk be az övet testi épségünket veszélyeztetjük egy esetleges karambol esetén. Elképzelhető, hogy menet közben bekapcsolt övek mellett is világíthat a lámpa. Újabb típusú autóknál fordulhat elő, ha valamelyik ülésre pl. egy nehezebb táskát teszünk.

6) Töltés visszajelző
Ha világít, akkor az azt jelenti, hogy az akkumulátor nem kap kellő töltést. Ez gyakran generátorhibára utal vagy a szíjhajtás nem megfelelő működésére. Ilyenkor nem ajánlott továbbhaladni, hiszen több alkatrész is károsodhat.

Korábbi cikkünkben a figyelmeztető lámpákról esett szó.

Szólj hozzá

Scroll to Top