Rendőri forgalomirányítás

Így tavasszal és a nyár közeledtével a fővárosban és vidéken is megnövekednek a szabadtéri programok, melynek következtében egyre több helyen kell számítani forgalomkorlátozásra és rendőri jelenlétre. Éppen ezért nem árt tisztában lenni a legfontosabb forgalomirányító jelzésekkel.

rendőri_karjelzésekFigyeljünk, hogy mindig fontos a forgalomirányító rendőr testhelyzete!

– a vállával párhuzamos irányból érkezők részére szabad utat („teli” zöld jelzésének), míg a vállára merőleges irányból érkezőknek továbbhaladási tilalmat jelez (piros jelzésnek felel meg). A gyalogos is csak azon a gyalogos-átkelőhelyen haladhat át, amelyik a rendőr vállával párhuzamos!

– a rendőr függőlegesen felemelt karja a forgalom irányának megváltozását jelenti (forgalomirányító fényjelző készülék sárga jelzése). Tehát akik eddig a rendőr vállával párhuzamos irányból érkezett, az már nem hajthat be a kereszteződésbe, aki pedig benne van annak mielőbb el kell hagynia. Akik pedig a rendőr vállára merőleges irányból érkezve várták a szabad jelzést, azok felkészülhetnek az indulásra (forgalomirányító fényjelző készülék piros-sárga jelzésének megfelelően).

– ha a rendőr jobb karjával maga mögé int, bal tenyerét pedig a balról érkezők felé fordítja, akkor a rendőr jobb oldala felől érkezőknek (a továbbhaladási iránytól függetlenül) szabad utat jelez, a balra kanyarodni szándékozók pedig a rendőr mögött kanyarodhatnak balra. A rendőr feléjük fordított bal tenyere a balról érkezőknek továbbhaladási tilalmat jelez.

– ha a rendőr jobb karját vízszintesen maga elé nyújtja, bal karjával pedig maga elé int, akkor ezzel a jobbról érkezőknek továbbhaladási tilalmat jelez. A bal oldala felől érkezőknek (továbbhaladási iránytól függetlenül) ez a testhelyzet szabad utat jelez azzal, hogy a balra kanyarodni szándékozók a rendőr előtt kanyarodhatnak balra.

– ha a rendőr a kinyújtott karjával maga felé int, akkor ezzel a testhelyzetéből adódó szabad jelzés szerint közlekedő számára utasítást ad a sebesség növelésére, ha pedig a kinyújtott karját le- és felfelé mozgatja, akkor ugyanezen szabad jelzés szerint közlekedő számára a sebesség csökkentésre.

Szólj hozzá

Scroll to Top